Składniki:
- 6 jajek kurzych,
- 300g cukru,
(w zależności od wielkości bezy na 1 biało jaja kurzego 50g cukru pudru), - 1 łyżka cukru pudru do kremu.
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 500g serka mascarpone,
- 250ml śmietanki 30-36%,
- owoce sezonowe,
- listki mięty.
UWAGA : Jajka muszą mieć temperaturę pokojowa a mascarpone i śmietanka zimne z lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować blachę z papierem do pieczenia, na którym narysować koło o średnicy 20cm.
Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Białka ubijać zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększać. Cukier dodawać po każdej 1 łyżce i miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Następnie wlać łyżeczkę soku z cytryny oraz dodać skrobię ziemniaczaną. Miksować tylko chwilę do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy białkowej.
Przygotować blachę z papierem do pieczenia, na którym narysować koło o średnicy 20cm. Wyłożyć masę białkową na papier formując koło.
Pieczenie bezy rozpocząć w 180 stopniach, a następnie po upływie 5 minut zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez około 120 minut. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i suszyć bezę jeszcze przez kilka godzin.
Przygotować masę ubijając śmietankę, mascarpone z 1 łyżką cukru pudru.
Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem. Udekorować owocami i listkami mięty.
Smacznego!