Składniki:
-
700g schabu wieprzowego,
-
4 łyżki oliwy
-
2 plastry boczku, pokrojony w kostkę
-
200g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
-
1/3 szklanki posiekanej cebuli (z 1/2 małej cebuli)
-
1 1/2 łyżeczki soli
-
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
-
1 posiekany ząbek czosnku
pęczek posiekanej natki pietruszki
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Na patelni na średnim ogniu dodać 2 łyżki oleju z posiekanym boczkiem. Smażyć, aż się zrumieni (3-4 minuty). Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę i smażyć przez 5 minut lub do miękkości.
Doprawić 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, posiekanej pietruszki i posiekanego czosnku. Gotować jeszcze minutę, cały czas mieszając, a następnie przełożyć na talerz do wystygnięcia.
Wymyć mięso i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyciąć szczelinę wzdłuż długiego końca schabu, uważając, aby nie przeciąć całej. Mięso otworzyć jak książkę, przykryć folią foliową i ubić płaską stroną tłuczka do mięsa do grubości 1/2 cala bez rozdzierania mięsa.
Rozprowadzić farsz grzybowy równomiernie na powierzchni mięsa, pozostawiając 1/2 cala na brzegach. Zwinąć ciasno zaczynając od dłuższego końca i zabezpieczyć końce 6-7 wykałaczkami. Doprawić 1 łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Podsmażyć gotową roladę z każdej strony na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju. Obsmażoną roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć folia aluminiową i piec ok 20 min w 190-200ºC. Po upieczeniu odstawić na około 10min aby mięso odpoczęło.
Smacznego!