Rolada ze schabu z pieczarkami

Składniki:

  • 700g schabu wieprzowego,

  • 4 łyżki oliwy

  • 2 plastry boczku, pokrojony w kostkę

  • 200g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki

  • 1/3 szklanki posiekanej cebuli (z 1/2 małej cebuli)

  • 1 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1 posiekany ząbek czosnku
    pęczek posiekanej natki pietruszki

Rozgrzej piekarnik do 200ºC.

Na patelni na średnim ogniu dodać 2 łyżki oleju z posiekanym boczkiem. Smażyć, aż się zrumieni (3-4 minuty). Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę i smażyć przez 5 minut lub do miękkości.

Doprawić 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, posiekanej pietruszki i posiekanego czosnku. Gotować jeszcze minutę, cały czas mieszając, a następnie przełożyć na talerz do wystygnięcia.

Wymyć mięso i osuszyć ręcznikiem papierowym.  Wyciąć szczelinę wzdłuż długiego końca schabu, uważając, aby nie przeciąć całej. Mięso otworzyć jak książkę, przykryć folią foliową i ubić płaską stroną tłuczka do mięsa do grubości 1/2 cala bez rozdzierania mięsa.

Rozprowadzić farsz grzybowy równomiernie na powierzchni mięsa, pozostawiając 1/2 cala na brzegach. Zwinąć ciasno zaczynając od dłuższego końca  i zabezpieczyć końce 6-7 wykałaczkami. Doprawić 1 łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Podsmażyć gotową roladę z każdej strony na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju. Obsmażoną roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć folia aluminiową i piec ok 20 min w 190-200ºC. Po upieczeniu odstawić na około 10min aby mięso odpoczęło.

Smacznego!