Pieczone polędwiczki wieprzowe

Składniki :

  • 2 polędwiczki wieprzowe

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku

  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku

  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

  • 4 ząbki czosnku

  • 1/4 szklanki miodu

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka musztardy dijon

Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Wyłóż naczynie do pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia i odłóż na bok. Osusz polędwiczki wieprzowe papierowymi ręcznikami.

W małej misce wymieszać paprykę, czosnek w proszku, cebulę w proszku, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Natrzyj tą mieszanką przypraw polędwiczki wieprzowe.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu i podsmaż polędwiczki wieprzowe, aż się zrumienią ze wszystkich stron; około 3 do 5 minut na stronę. Polędwiczki wieprzowe przekładamy do przygotowanego naczynia do pieczenia.

W misce wymieszaj posiekany czosnek, miód, sos sojowy, musztardę, sos sojowy i olej; ubijaj, aż dobrze się połączą. Posmaruj tę mieszankę polędwiczki wieprzowe. Zachowaj część mieszanki do podania. Piecz polędwiczki wieprzowe przez 15 minut, a następnie wyjmij je z piekarnika.

Przykryj kawałkiem folii aluminiowej polędwiczki wieprzowe, aby wierzch się nie przypalił. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu, gdy wewnętrzna temperatura polędwicy wieprzowej osiągnie 62ºC. Użyj termometru do mięs.

Wyjmij naczynie z piekarnika i luźno przykryj mięso folią; odstawić na 10 minut aby mięso odpoczęło. Pieczone polędwiczki wieprzowe pokrój w plastry i podawaj udekorowane rozmarynem, plastrami pomarańczy i zarezerwowaną glazurą z boku.

Smacznego!