Składniki :
-
2 polędwiczki wieprzowe
-
2 łyżki oliwy z oliwek,
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
-
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
-
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
-
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
-
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
-
4 ząbki czosnku
-
1/4 szklanki miodu
-
3 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka musztardy dijon
Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Wyłóż naczynie do pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia i odłóż na bok. Osusz polędwiczki wieprzowe papierowymi ręcznikami.
W małej misce wymieszać paprykę, czosnek w proszku, cebulę w proszku, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Natrzyj tą mieszanką przypraw polędwiczki wieprzowe.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu i podsmaż polędwiczki wieprzowe, aż się zrumienią ze wszystkich stron; około 3 do 5 minut na stronę. Polędwiczki wieprzowe przekładamy do przygotowanego naczynia do pieczenia.
W misce wymieszaj posiekany czosnek, miód, sos sojowy, musztardę, sos sojowy i olej; ubijaj, aż dobrze się połączą. Posmaruj tę mieszankę polędwiczki wieprzowe. Zachowaj część mieszanki do podania. Piecz polędwiczki wieprzowe przez 15 minut, a następnie wyjmij je z piekarnika.
Przykryj kawałkiem folii aluminiowej polędwiczki wieprzowe, aby wierzch się nie przypalił. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu, gdy wewnętrzna temperatura polędwicy wieprzowej osiągnie 62ºC. Użyj termometru do mięs.
Wyjmij naczynie z piekarnika i luźno przykryj mięso folią; odstawić na 10 minut aby mięso odpoczęło. Pieczone polędwiczki wieprzowe pokrój w plastry i podawaj udekorowane rozmarynem, plastrami pomarańczy i zarezerwowaną glazurą z boku.
Smacznego!