Składniki :
Porcja dla: 4-5 osób
- 1 czerstwa bułka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki
- 100 g pieczarek
- 250 g mięsa wieprzowego, cielęcego i wołowego
- 1 cebula
- 2 łyżeczki mleka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/8 litra gorącego rosołu wołowego (koncentratu)
- 1/4 łyżeczki Tymianek w torebce
- 2 łyżki Ketchup łagodny
- 2 łyżeczki Natka pietruszki w torebce
- 2 szczypta Pieprz biały mielony w torebce
- 1/4 łyżeczki Oregano w torebce
- łyżeczka Musztarda sarepska
Wykonanie:
Namoczyć bułkę w zimnej wodzie.
Roladę wyjąć z piekarnika, sos z pieczeni przelać do małego garnka; przez 5 min. gotować w nim pieczarki.
Sos doprawić kwaśną śmietaną, musztardą i ketchupem.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Zmielone mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą, solą, pieprzem, ziołami i mlekiem.
Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C.
Obrane jajka ugotowane na twardo owinąć mięsną masą i uformować podłużny klops, posypać mąką.
Piec przez 1 godzinę na najniższym poziomie piekarnika.
Umytą włoszczyznę grubo pokroić i dodać do pieczeni po 5 minutach.
Dolewać stopniowo rosół.
Smacznego!