Pyszna i aromatyczna sałatka z dynią

Składniki:

  • 4-5 szklanek świeżego rukoli,
  • 1 szklanka pokrojonej w kawałki dyni,
  • 1 awokado,
  • 150 g sera feta,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 szklanki sezamu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.
  •  

Dynie pokroić w kawałki i upiec w piekarniku do miękkości. Sezam uprażyć na suchej patelni. Cebule pokroić w krążki, awokado pokroić w kawałki.

Umyta rukolę wrzucić do dużej miski, Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, plastry awokado, pokruszoną fetę i uprażony sezam.

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Mieszaj do połączenia składników.

Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki były równomiernie pokryte sosem. Podawaj sałatkę od razu, aby rukola był świeża i chrupiąca.

Smacznego!