Składniki:
Ciasto na chałkę:
-
500 g mąki pszennej,
-
8 g drożdży suszonych ,
-
150 g cukru,
-
szczypta soli,
-
2 jajka,
-
250 ml ciepłego mleka,
-
100 g rozpuszczonego masła.
Kruszonka:
-
3 łyżki masła,
-
4 łyżki cukru,
-
ok. 0,5 szklanki mąki- w zależności od tego ile się wgniecie.
Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj.
Do ciepłego dodać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić do ciepłego miejsca na ok 15min.
Jak zaczyn zacznie pracować dodać go do mąki i wyrabiać ciasto na gładka jednolita masę.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Do zrobienia kruszonki należy wymieszać masło z cukrem i mąką tak aby wszystko było lekko sypkie.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagniatać, a następnie podzielić na pół. Każdą połówkę jeszcze na 3 części.
Z każdej części uformować długi wałek i zapleść z nich warkocze.
Następnie przełożyć na wyłożoną papierem blachę, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!