Chałka z kruszonką

Składniki:

Ciasto na chałkę:

  • 500 g mąki pszennej,

  • 8 g drożdży suszonych ,

  • 150 g cukru,

  • szczypta soli,

  • 2 jajka,

  • 250 ml ciepłego mleka,

  • 100 g rozpuszczonego masła.

Kruszonka:

  • 3 łyżki masła,

  • 4 łyżki cukru,

  • ok. 0,5 szklanki mąki- w zależności od tego ile się wgniecie.

Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj.
Do ciepłego dodać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić do ciepłego miejsca na ok 15min.
Jak zaczyn zacznie pracować dodać go do mąki i wyrabiać ciasto na gładka jednolita masę.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Do zrobienia kruszonki należy wymieszać masło z cukrem i mąką tak aby wszystko było lekko sypkie.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagniatać, a następnie podzielić na pół. Każdą połówkę jeszcze na 3 części.
Z każdej części uformować długi wałek i zapleść z nich warkocze.
Następnie przełożyć na wyłożoną papierem blachę, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!