Zimowa sałatka z ogórków

Składniki:

  • 4 kg zielonych ogórków,

  • 1/2 kg cebuli,

  • 1 szkl. octu,

  • 1 szkl. cukru,

  • 1 szkl. oleju,

  • 3 płaskie łyżeczki soli kamiennej,

  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego,

  • 2 małe główki czosnku,

  • 1 pęczek szczypiorku,

  • 1 pęczek natki pietruszki.

Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą zimna wodą. Pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Szczypiorek i natkę posiekać. Całość wymieszać w dużej misce.

Ocet, olej, cukier i przyprawy wymieszać, lekko podgrzać i zalać mieszankę ogórków. Całość odstawić w chłodne ciemne miejsce na ok 2-3 godziny.

Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików porządnie ugniatając. Na wierzch dolewamy trochę zalewy. Zakręcamy dokładnie słoiki.

Na dno dużego garnka dajemy ściereczkę.
Układamy słoiki z sałatką, zalewamy ciepła wodą do połowy wysokości słoików.
Pasteryzujemy około 15 minut od momentu zagotowania wody.

Po wyciągnięciu z garnka układamy dnem do góry, zostawiamy do wystudzenia

Smacznego!