Składniki:
-
4 kg zielonych ogórków,
-
1/2 kg cebuli,
-
1 szkl. octu,
-
1 szkl. cukru,
-
1 szkl. oleju,
-
3 płaskie łyżeczki soli kamiennej,
-
2 łyżeczki pieprzu mielonego,
-
2 małe główki czosnku,
-
1 pęczek szczypiorku,
-
1 pęczek natki pietruszki.
Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą zimna wodą. Pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Szczypiorek i natkę posiekać. Całość wymieszać w dużej misce.
Ocet, olej, cukier i przyprawy wymieszać, lekko podgrzać i zalać mieszankę ogórków. Całość odstawić w chłodne ciemne miejsce na ok 2-3 godziny.
Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików porządnie ugniatając. Na wierzch dolewamy trochę zalewy. Zakręcamy dokładnie słoiki.
Na dno dużego garnka dajemy ściereczkę.
Układamy słoiki z sałatką, zalewamy ciepła wodą do połowy wysokości słoików.
Pasteryzujemy około 15 minut od momentu zagotowania wody.
Po wyciągnięciu z garnka układamy dnem do góry, zostawiamy do wystudzenia
Smacznego!