Pikantny boczek wieprzowy z grilla

Składniki:

  • Boczek wieprzowy surowy,
  • ketchup pikantny;
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • kilka kropel tabasco;
  • 2 łyżki miodu;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 ząbek czosnku,
  • koperek,
  • szczypta soli i pieprzu.


Boczek wymyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie pokroić w 5-7cm pasy. Przygotować marynatę mieszając wszystkie pozostałe składniki w dużej misce. Ilość przypraw i keczupu dostosować w zależności od preferencji ostrości.

Kawałki boczku dokładnie obtoczyć w marynacie i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny.

Zamarynowane mięso grillować ok 25-35min. Podawać pokroje w kawałki wraz z zestawem sałat.

Smacznego!