Ciasto marchewkowe

Składniki :

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3/4 szklanki (180 ml) oleju rzepakowego lub roślinnego

  • 4 duże jajka o temperaturze pokojowej

  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżeczka  cukru waniliowego

  • 3 szklanki startej marchewki

Do polewy z serka śmietankowego:

  • 250ml serka mascarpone
  • ½ kostki masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 2 szklanki (240 gramów) cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru  waniliowego

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotować dwie okrągłe blachy tortowe.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól, aż dobrze się połączą. Odstawić na bok.
W osobnej dużej misce wymieszaj olej, jajka, brązowy cukier, cukier puder , cukier waniliowy i śmietanę aż do całkowitego połączenia. Dodaj starte marchewki do mokrych składników i mieszaj, aż dobrze się połączą.
Wlej mokre składniki do suchych składników i wymieszaj trzepaczką lub gumową szpatułką, delikatnie aż się połączą.
Wlej ciasto równomiernie między obie przygotowane formy do ciasta. Piecz w temperaturze 180°C przez 30-35 minut , a wykałaczka włożona do środka każdego z nich wyjdzie czysta. Wyjąć z piekarnika, przenieść na ruszt i pozostawić do ostygnięcia przez około 20-25 minut. Gdy ciasta ostygną, wyjmij je z blaszki i włóż z powrotem na ruszt, aby zakończyć chłodzenie.

Aby zrobić lukier serowy:

W misce miksera stojącego wyposażonego w nasadkę łopatkową lub w dużej misce mikserem ręcznym ubij serek na gładką konsystencję. Dodaj masło i mieszaj przez około 30 sekund-1 minutę, aż dobrze się połączą i będą gładkie. Dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy i kontynuuj mieszanie, aż do całkowitego połączenia, zeskrobując boki miski w razie potrzeby.

Aby złożyć ciasto:

Wyrównaj wierzchołki każdego ciasta za pomocą noża. Umieść jedną część na podstawce do ciasta, polać nieco ponad 1/2 szklanki lukru i wygładź je na jedną równą warstwę. Umieść drugie ciasto na wierzchu i użyj pozostałego lukru. Wierzch można posypać  orzechami pekan lub innymi dodatkami do wyboru.

Smacznego!