Składniki :
-
2 szklanki mąki
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
-
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
-
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
-
1/2 łyżeczki soli
-
3/4 szklanki (180 ml) oleju rzepakowego lub roślinnego
-
4 duże jajka o temperaturze pokojowej
-
1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
-
1/2 szklanki cukru pudru
-
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-
1 łyżeczka cukru waniliowego
-
3 szklanki startej marchewki
Do polewy z serka śmietankowego:
- 250ml serka mascarpone
- ½ kostki masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 2 szklanki (240 gramów) cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotować dwie okrągłe blachy tortowe.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól, aż dobrze się połączą. Odstawić na bok.
W osobnej dużej misce wymieszaj olej, jajka, brązowy cukier, cukier puder , cukier waniliowy i śmietanę aż do całkowitego połączenia. Dodaj starte marchewki do mokrych składników i mieszaj, aż dobrze się połączą.
Wlej mokre składniki do suchych składników i wymieszaj trzepaczką lub gumową szpatułką, delikatnie aż się połączą.
Wlej ciasto równomiernie między obie przygotowane formy do ciasta. Piecz w temperaturze 180°C przez 30-35 minut , a wykałaczka włożona do środka każdego z nich wyjdzie czysta. Wyjąć z piekarnika, przenieść na ruszt i pozostawić do ostygnięcia przez około 20-25 minut. Gdy ciasta ostygną, wyjmij je z blaszki i włóż z powrotem na ruszt, aby zakończyć chłodzenie.
Aby zrobić lukier serowy:
W misce miksera stojącego wyposażonego w nasadkę łopatkową lub w dużej misce mikserem ręcznym ubij serek na gładką konsystencję. Dodaj masło i mieszaj przez około 30 sekund-1 minutę, aż dobrze się połączą i będą gładkie. Dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy i kontynuuj mieszanie, aż do całkowitego połączenia, zeskrobując boki miski w razie potrzeby.
Aby złożyć ciasto:
Wyrównaj wierzchołki każdego ciasta za pomocą noża. Umieść jedną część na podstawce do ciasta, polać nieco ponad 1/2 szklanki lukru i wygładź je na jedną równą warstwę. Umieść drugie ciasto na wierzchu i użyj pozostałego lukru. Wierzch można posypać orzechami pekan lub innymi dodatkami do wyboru.
Smacznego!