Składniki :
- 4 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koperku
- 3 łyżki masła
- 4 plastry sera żółtego
- olej do smażenia
Wykonanie:
Czosnek posiekać lub utrzeć, a następnie wymieszać ze zmiękczonym masłem i koperkiem. Podzielić na 4 porcje. Umyć kurczaka i delikatnie postukując tłuczkiem, spłaszcz go na cienkie kawałki. Posyp solą z obu stron. Na środku kurczaka rozsmarować masło i przykryć plasterkiem sera. Następnie zwinąć go, tworząc ukształtowany owalny cylinder zwężający się na końcach, tworząc kotlet. Na 2 talerzach wysypać mąkę i bułkę tartą. Następnie ubić jajka na trzecim głębszym talerzu. Kotlety oprószyć mąką i obtoczyć w ubitym jajku, a na koniec obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju (lub ciągle przewracając) przez około 6 minut. Następnie ułożyć je na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez około 12 minut w temperaturze 375 F. Podawać z wybranymi dodatkami. Doskonale smakuje z sosem grzybowym.
Smacznego!