Hot Wings – pieczone ostre skrzydełka z kurczaka

Składniki :

  • 15 skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok 50g masła
  • 2 łyżki sosu Tabasco
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu winnego

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do temp 180stopni.

Pokroić skrzydełka na kawałki, ostatnia część usunąć.

Przygotować blachę wyłożoną papierem lub folia aluminiową.

W małym rondelku wymieszać masło z sosem sojowym, tabasco,  cukrem i octem. Zagotować wszystkie składniki, odstawić do wystygnięcia. Powstałą marynatą polać części skrzydełek i odstawić na około 20min.

W foliowym opakowaniu wymieszać mąkę, sól i pieprz, następnie wrzucić skrzydełka i wymieszać.

Obtoczone w panierce skrzydełka ułożyć na blasze i piec 20min w temp 180 stopni. Następnie przewrócić skrzydełka na druga stronę i piec kolejne 20 min.

Smacznego!