Składniki :
- 1kg żeberek wieprzowych trójkąty
- 150 ml sosu sojowego
- 100g miodu
- 1 limonka
- korzeń imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 ostre papryczki
- 4 łyżki sezamu białego
- 500g rukoli
- 8 szt pomidorków cherry
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Żeberka należy umyć i pokroić na równe kawałki. Imbir zetrzeć na tarce i posiekać drobno papryczki z czosnkiem. Następnie sos sojowy, miód, sok z wyciśniętej limonki, starty imbir, posiekany czosnek i sezam połączyć i wymieszać. Zalać mięso marynatą i odstawić do lodówki na około 6-8 godzin.
Piec żeberka w naczyniu żaroodpornym przez około 1 godzinę w temperaturze 180stopni. Doskonale smakują równie z z grilla.
W tym czasie umyć rukolę, pomidorki pokroić w połówki i drobno posiekać cebulę. Przełożyć wszystko do miski. Dodać oliwę , doprawić sola i pieprzem.
Żeberka podawać polane sosem z pieczenia w towarzystwie sałatki z rukoli.
Smacznego!