Żeberka w imbirze z rukolą

Składniki :

  • 1kg żeberek wieprzowych trójkąty
  • 150 ml sosu sojowego
  • 100g miodu
  • 1 limonka
  • korzeń imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki
  • 4 łyżki sezamu białego
  • 500g rukoli
  • 8 szt pomidorków cherry
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Żeberka należy umyć i pokroić na równe kawałki. Imbir zetrzeć na tarce i posiekać drobno papryczki z czosnkiem. Następnie sos sojowy, miód, sok z wyciśniętej limonki, starty imbir, posiekany czosnek i sezam połączyć i wymieszać. Zalać mięso marynatą i odstawić do lodówki na około 6-8 godzin.

Piec żeberka w naczyniu żaroodpornym przez około 1 godzinę w temperaturze 180stopni. Doskonale smakują równie z z grilla.

W tym czasie umyć rukolę, pomidorki pokroić w połówki i drobno posiekać cebulę. Przełożyć wszystko do miski. Dodać oliwę , doprawić sola i pieprzem.

Żeberka podawać polane sosem z pieczenia w towarzystwie sałatki z rukoli.

Smacznego!