Składniki na: 4 porcje
- 1 szt. wędzonej makreli
- 2 szt. cebuli
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- sól
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki mielimy.
- Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz jajka.
Zarabiamy ciasto na pyzy. - Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy na małe
kawałeczki. - Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
- Do makreli dodajemy połowę usmażonej cebuli z czosnkiem i mieszamy.
- Przygotowujemy pyzy.
- Nadziewamy farszem z makreli i formujemy kulki.
- Gotujemy je w osolonej wodzie.
- Gotowe pyzy polewamy cebulą można je podawać również z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.
Czas przygotowania: 45 minut

