Cepeliny z makrelą wędzoną

Na zdjęciu widzimy danie. Są to cepeliny z makreli podane na czarnym talerzu

Składniki na: 4 porcje

  • 1 szt. wędzonej makreli
  • 2 szt. cebuli
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • sól
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Ugotowane ziemniaki mielimy.
  • Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz jajka.
    Zarabiamy ciasto na pyzy.
  • Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy na małe
    kawałeczki.
  • Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
  • Do makreli dodajemy połowę usmażonej cebuli z czosnkiem i mieszamy.
  • Przygotowujemy pyzy.
  • Nadziewamy farszem z makreli i formujemy kulki.
  • Gotujemy je w osolonej wodzie.
  • Gotowe pyzy polewamy cebulą można je podawać również z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Czas przygotowania: 45 minut

Grafika przedstawia ciekawostki o rybie Makrela
Grafika przedstawia ciekawostki odnośnie zakupu ryb